انواع ویتامین B از جمله ویتامینهای ضروری برای بدن هستند که هر فردی باید نسبت به تامین نیاز بدن خود از انواع ویتامین B آگاه باشد. این مقاله بخش دوم مقالهای است که پیشتر با عنوان ” ویتامین B را بیشتر بشناسید” در وبلاگ پارس بهروزان جم منتشر شده است، پیشنهاد میکنم پیش از مطالعه این مقاله به مطلب ذکر شده مراجعه کرده و آن را مطالعه فرمایید، سپس در ادامه با ما همراه باشید تا با دیگر انواع ویتامین B آشنا شوید.
ویتامینهای گروه B همگی محلول در آب هستند، ویتامینهای محلول در آب در بدن ذخیره نمیشوند؛ از اینرو لازم است تا برای تامین ویتامینهای مورد نیاز بدنمان از رژیمهای غذایی متنوع و سرشار از انواع ویتامینها و همچنین مکملها کمک بگیریم. انواع ویتامین B در 8 دسته تقسیم بندی میشوند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
اسید پانتوتنیک پنجمین ویتامین از انواع ویتامین B است که یک ریزمغذی بسیار ضروری برای بدن میباشد و به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها موجود است؛ ضمناینکه شما میتوانید از طریق مکملهای موجود نیز به این ویتامین ضروری دسترسی پیدا کنید. ویتامین B5 در بدن به عملکردهایی مانند ساخت و تجزیه چربیها و تبدیل غذا به انرژی کمک بسیاری میکند. مقدار نیاز بدن به ویتامین B5 با توجه به سن افراد مشخص میشود.
مواد غذایی حاوی این ویتامین، همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم ویتامین B5 در اکثر مواد غذایی نظیر گوشت گاو، مرغ، غذاهای دریایی، شیر، تخممرغ، سیبزمینی، قارچ، کلم بروکلی، آووکادو، غلات کامل، تخمه آفتابگردان، بادام زمینی و نخود موجود است. با توجه به اینکه اغلب مواد غذایی حاوی این نوع از ویتامین است اما برخی از افراد که مبتلا به اختلال تخریب عصبی هستند در معرض ابتلا به کمبود این بیماری هستند.
کمبود اسید پانتوتنیک با توجه به اینکه در اغلب مواد غذایی موجود است، بسیار نادر میباشد. به جز مواردی که فرد مبتلا به سوء تغذیه شدید باشد. کمبود این ویتامین معمولا همراه با کمبود دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن همراه خواهد بود از اینرو مشخص کردن علائم اختصاصی برای کمبود این ویتامین بسیار سخت خواهد بود و ممکن است علائمی مانند: بیحسی، سوزش دستها و پاها، خستگی مفرط، بیقراری، تهوع، سردرد، درد معده یا سوزش سردل، اختلال در خواب، استفراغ، حالت تهوع، اسهال، از دست دادن اشتها و تحریکپذیری داشته باشد.
ویتامین B6 نیز همانند دیگر انواع ویتامین B در بسیاری از مواد غذایی به صورت طبیعی موجود است، جالب است بدانید که بیش از صد واکنش مرتبط به سوختوساز در بدن به ویتامین B6 نیاز دارند. این ویتامین برای رشد مغز در زمان جنینی و نوزادی و همچنین عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز مفید است.
مواد غذایی حاوی ویتامین B: میوهها، گوشت، سیبزمینی و سایر سبزیهای نشاستهای.
اغلب مردم با داشتن یک رژیم غذایی متعادل میتوانند ویتامین مورد نیاز بدن خود را تامین کنند، اما گروه خاصی از افراد در دریافت این ویتامین به صورت کافی مشکل دارند:
کمبود این ویتامین معمولا با کمبود سایر انواع ویتامین B همراه خواهد بود و علائمی مانند: التهاب پوست، تغییرات نوار مغز، تورم زبان، پوستهپوسته شدن لبها، ترک در گوشههای دهان، کم خونی، گیجی، ضعف عملکرد ایمنی و افسردگی داشته باشد.
بیوتین ویتامین دیگری از انواع ویتامین B است که نقش بسیار مهمی در سوخت و ساز چربیها، قند و پروتئین و تقسیم سلولی در بدن برعهده دارد. مقدار نیاز روزانه این ویتامین وابسته به سن افراد است. مواد غذایی حاوی بیوتین: دانهها و آجیل، سیبزمینی، اسفناج، کلم بروکلی، تخممرغ، گوشت و ماهی است.
غالبا افراد بیوتین مورد نیاز بدن خود را از طریق مواد غذایی دریافت میکنند مگر گروه خاصی از افراد که در دریافت این ویتامین دچار مشکل هستند:
با وجود اینکه کمبود بیوتین نیز مانند دیگر انواع ویتامین B بسیار نادر است اما میتواند علائمی مانند: تشنج، نازکی مو، ریزش مو، مشکلات بینایی، مشکلات پوستی، شکنندگی ناخنها، بیحالی، علائم عصبی و تاخیر رشد در نوزادان را به همراه داشته باشد.
فولات از دیگر انواع ویتامین B9 میباشد که در سوخت و ساز اسیدهای آمینه، ویتامینها، تقسیم سلولی و تنظیم DNA به بدن کمک میکند. مواد غذایی حاوی ویتامین B9 بسیاری از میوهها و سبزیجات، آووکادو، جگر گاو، آجیل، انواع لوبیا و تخم مرغ میباشند.
یکی از مهمترین عوارض کمبود این ویتامین کم خونی میباشد علائم دیگر شامل: کجخلقی، سردرد، ضعف، تپش قلب و سوزش دهان و زبان میباشد.
ویتامین B12 آخرین دسته از انواع ویتامین B است که یک ماده بسیار مغذی برای بدن میباشد. ویتامین B12 نقش مهمی در سلامت سلولهای عصبی و خونی و همچنین تولید ماده ژنتیکی در سلولهای بدن دارد، همچنین این ویتامین میتواند در پیشگیری از کم خونی مگالوبلاستیک نیز تاثیرگذار باشد. مقدار مورد نیاز از این ویتامین وابسته به سن افراد است. مواد غذایی حاوی این ویتامین: گوشت، ماهی، مرغ، تخممرغ، شیر صدف، جگر گاو و سایر محصولات لبنی میباشد.
ویتامین B12 نیز همانند دیگر انواع ویتامین B با داشتن رژیم غذایی متعادل به طور طبیعی تامین میشود و کمبود این ویتامین در بدن مورد بسیار نادری است، اما در این میان برخی از افرادی که در جذب این ویتامین از طریق مواد غذایی مشکل دارند، ممکن است دچار کمبود این ویتامین شوند.
در میان انواع ویتامین B، ویتامین B12 تنها ویتامینی است که قابلیت ذخیره در بدن را دارد، از اینرو ممکن است علائم کمبود این بیماری خیلی دیر خود را نشان دهد، این علائم عبارتاند از: ضعف حافظه، افسردگی، گیجی، زخم دهان یا زبان، رنگپریدگی، کاهش اشتها، تپش قلب، ناباروری، کاهش وزن، اختلال تعادل و بیحسی یا گزگز دستها و پاها میباشد.
در این مقاله از وبلاگ سایت پارس بهروزان جم به بررسی انواع ویتامین B پرداختیم، این مقاله قسمت دوم از مقالهای است که در ادامه این مطلب به آن اشاره کردیم، امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.