بیماری دیابت، بیماری است که در آن بدن فرد توانایی خود جهت تولید انسولین به میزان کافی یا استفاده درست از انسولین تولید شده را از دست میدهد. دیابت بیماری مزمن است و نیمی از افراد مبتلا به بیماری دیابت، از بیماری خود آگاه نیستند؛ از این رو به دلیل عدم آگاهی از بیماری خود اغلب دچار عوارض خطرناکی که ابتلا به بیماری دیابت به دنبال خواهد داشت میشوند. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی آمار ابتلا به این بیماری رشد شگفتانگیزی در سالهای اخیر داشته است.
با توجه به مطالب فوقالذکر بهترین راه پیشگیری از هرنوع بیماری کسب اطلاعات بیشتر و شناخت آن بیماری است که بیماری دیابت نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد؛ از این رو در این مقاله از وبلاگ پارس بهروزان جم قصد داریم به بررسی تمامی مواردی که در ارتباط با بیماری دیابت لازم است که بدانید بپردازیم، پس اگر شما نیز به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با این بیماری مزمن و بسیار پیشرونده میباشید، پیشنهاد میکنم در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
بیماری دیابت نوعی بیماری سوخت و ساز مواد غذایی (متابولیک) مزمن است که با نام مرض قند نیز آن را میشناسند. زمانی که هورمون انسولین عملکرد طبیعی خود را از دست میدهد زمینهساز آغاز این بیماری در بدن میشود. هورمون انسولین توسط لوزالمعده (غده پانکراس) ترشح میشود، وظیفه اصلی این هورمون هدایت گلوکز به سمت سلولهای بدن میباشد. زمانی که در عملکرد طبیعی هورمون انسولین اختلالی به وجود آید گلوکز به جای ورود به سلولهای بدن در خون انباشته شده و منجر به بالا رفتن سطح قند خون میشود و در این مورد فرد مبتلا به بیماری دیابت خواهد شد.
به طور کلی بیماری دیابت در دو دسته کلی طبقهبندی میشود:
اما در برخی موارد میتوان آن را در پنج دسته ذیل نیز طبقهبندی کرد که در ادامه به بررسی هرکدام از آنها میپردازیم:
دیابت نوع 1 به دیابت وابسته به انسولین نیز معروف است، در واقع این نوع از دیابت به عنوان نوعی اختلال خودایمنی شناخته میشود. عملکرد اختلال خود ایمنی بدین گونه است که سیستم ایمنی بدن به سلولهایی که در لوزالمعده انسولین تولید میکنند حمله کرده و منجر به از بین بردن توانایی بدن جهت تولید انسولین میشود. تمامی این اتفاقات باعث میشود تا در بدن هورمون انسولین برای هدایت گلوکز به سمت سلولهای بدن وجود نداشته باشد. دیابت نوع 1 مادرزادی است، از اینرو اغلب در کودکان دیده میشود.
دیابت نوع 2 به دیابت وابسته به انسولین نیز معروف است، عملکرد این نوع از دیابت بدینصورت است که هورمون انسولین در بدن وجود دارد، اما به درستی عمل نمیکند. دیابت نوع 2 بسیار شایعتر از دیابت نوع 1 است، چرا که به طور مستقیم با سبک زندگی و رژیم غذایی افراد در ارتباط است. این نوع از دیابت بیشتر بزرگسالان را درگیر میکند البته امروزه شیوع این نوع از بیماری میان کودکان و نوجوانان نیز همانند بزرگسالان رو به افزایش است. افرادی که فعالیت بدنی ندارند، اضافه وزن دارند، رژیم غذایی نامناسبی دارند و سیگار میکشند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این نوع از دیابت هستند.
پیش دیابت در واقع به شرایطی اطلاق میشود که آزمایش خون سطح قند خون فرد را بالا نشان میدهد، اما هنوز به بیماری دیابت مبتلا نشده است، در چنین مواردی اگر فرد سبک زندگی خود را تغییر دهد میتواند گلوکز خون را پایین آورده و از ابتلا به دیابت پیشگیری کند، اما اگر به روش زندگی ناسالم خود ادامه دهد و فکری برای آن نکند به دیابت مبتلا خواهد شد.
دیابت بیمزه درواقع مانند دیابت نوع 1 یک بیماری مادرزادی است که علت آن اختلال در غدد درونریز میباشد. علائم این بیماری با تشنگی بیش از اندازه و ادرار رقیق همراه بوده و تا به امروز درمان قطعی برای آن پیدا نشده است. اختلال غدد درونریز به دلیل کمبود هورمون ادراری که به آن وازوپرسین میگویند یا مسدودسازی عملکرد این هورمون به وجود میآید. برای تشخیص ابتلا به این بیماری لازم است که به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید.
این نوع از دیابت اغلب در ماههای آخر بارداری در زنان باردار اتفاق میافتد، علت ابتلا به آن نیز با تغییرات هورمونی در ارتباط است. هورمونهایی که توسط جفت تولید میشوند میتواند بر روی هورمون انسولین تاثیر گذاشته و منجر به ایجاد اختلال در عملکرد آن میشود.
علائم بیماری دیابت با توجه به میزان افزایش قند خون در افراد مختلف متفاوت است، برای مثال برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 ممکن است هیچ گونه علائمی نداشته باشند، اما مبتلا به بیماری باشند، در مقابل بروز علائم دیابت نوع 1 میتواند بسیار سریع و قابل مشاهده باشد، در ادامه به معرفی برخی از علائمی که در هر دو این نوع از دیابت مشترک است میپردازیم:
متاسفانه دیابت نوع 1 قابل پیشگیری نیست، اما برای دیابت نوع 2 و دیابت بارداری روشهایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان از ابتلا به این نوع از دیابت جلوگیری کرد در ادامه به ارائه این روشها خواهیم پرداخت:
در این مقاله از وبلاگ سایت پارس بهروزان جم به بررسی انواع بیماری دیابت، علائم آن و روشهای پیشگیری از دیابت پرداختیم، باید متوجه شده باشید که داشتن سبک زندگی سالم میتواند قدم تاثیرگذاری در پیشگیری از ابتلا به این بیماری برای شما باشد. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد، ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.