هموروئید یا بواسیر یکی از رایجترین بیماریهای ناحیه مقعد میباشد که افراد زیادی در طول زندگی خود ممکن است به این بیماری دچار شوند. اگر شما نیز جزو افرادی باشید که به هموروئید دچار شدهاند، حتما میدانید که این بیماری تا چه میزان میتواند بر کیفیت زندگی روزانه افراد تاثیر گذاشته و برای آنها اختلال به وجود آورد.
آشنایی با بیماری هموروئید، علائم و دلایل آن به شما کمک میکند تا علاوهبر تغییر سبک زندگی خود از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید و در صورت مشاهده علائم آن نیز به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از پیشروی بیماری جلوگیری شود. در این مقاله از وبلاگ پارس بهروزان جم قصد داریم به بررسی چیستی این بیماری و تمامی مواردی که در ارتباط با بیماری هموروئید نیاز است بدانید بپردازیم، پس اگر شما نیز به دنبال شناخت این بیماری میباشید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم بواسیر یکی از متداولترین بیماریهای مقعدی است؛ این بیماری در اثر کشیدگی و التهاب رگهای خونی و مویرگهای اطراف مقعد به وجود میآید. در نواحی اطراف مقعد مویرگهای زیادی با فشار خون بالا وجود دارند که در زمان دفع مدفوع برای راحتتر انجام شدن این فرآیند میتوانند تا میزان زیادی منعطف شوند.
زمانی که این مویرگها به دلیل فشار زیاد تحت کشش بیش از اندازهای قرار بگیرند منجر به آسیب خواهند شد. در چنین مواردی آسیبهایی اعم از التهاب، کشیدگی و پارگی به وجود خواهد آمد. یکی از مواردی که میتواند منجر به وارد شدن فشار زیادی به مویرگهای نواحی اطراف مقعد شود ابتلا به بیماری یبوست است، این بیماری باعث سفت شدن بیش از اندازه مدفوع شده و در هنگام دفع با فشار زیادی که به نواحی مقعد برای خروج آن وارد میشود میتواند منجر به پارگی مویرگهای آن نواحی شود.
هموروئید درجات مختلفی دارد که علائم هر کدام از آنها با توجه به نوعی که دارد متفاوت از دیگری است، این بیماری با توجه به اینکه کدام یک از رگها در کدام ناحیه از مقعد تحت فشار قرار گرفته و دچار آسیب شده است به دو نوع کلی هموروئید داخلی و خارجی تقسیمبندی میشوند که در ادامه به بررسی ویژگیهای هر کدام از آنها خواهیم پرداخت.
بواسیر داخلی در قسمت انتهایی راست روده که به آن رکتوم گفته میشود، رخ میدهد. در نوع داخلی این بیماری مویرگها و رگهای داخلی مقعد دچار کشیدگی و پارگی شده که این مسئله منجر به خونریزی داخلی در مقعد خواهد شد. با توجه به این مسئله که در نواحی داخلی مقعد تعداد عصبهای حساس به درد زیاد نمیباشد، از اینرو فرد مبتلا به این بیماری درد زیادی نخواهد داشت، اما ممکن است در هنگام دفع مدفوع متوجه خونریزی شود.
نکته قابل توجه در این نوع از بواسیر این است که به دلیل نبودن درد فرد ممکن است تا مدتها متوجه بیماری خود نشود و خونریزی داخلی که صورت میگیرد منجر به عوارضی مانند کم خونی شدید و فقر آهن مواجه شود. همچنین در برخی از مواقع میزان التهاب و از هم گسیختگی رگها تا میزان زیادی بالا میروند، به گونهای که فرد به راحتی میتواند در دهانه مقعد آن را احساس کند.
بواسیر خارجی همانطور که از نام آن پیداست در نواحی خارجی مقعد رخ میدهد به گونهای که بافتهای خارجی رگهایی که در این نواحی قرار دارند را تخریب میکند. التهاب و پارگی که در رگهای نواحی خارجی و اطراف مقعد رخ میدهد منجر به ایجاد لخته خونی در آن نواحی خواهد شد که به آنها ترومبوزه شدن میگویند و این برآمدگی حاصل از لخته خون سفت میشود.
این نواحی از مقعد برخلاف نواحی داخل آن از تعداد زیادی پایانه عصبی تشکیل شده که حساس به درد میباشد به همین دلیل بواسیر خارجی برخلاف بواسیر داخلی با درد، سوزش و خارش زیادی همراه بوده که با هر بار دفع خونریزی رخ میدهد.
بواسیر را میتوان با توجه میزان از هم گسیختگی رگها و بافتهای اطراف مقعد و همچنین شدت التهاب آنها دستهبندی کرد که این دستهبندی به شرح ذیل خواهد بود:
بواسیر درجه اول: به نوعی از بواسیر گفته میشود که هیچگونه بیرون زدگی در اطراف مقعد ندارد و تنها با کمی خونریزی همراه است.
بواسیر درجه دو: این نوع از بواسیر بیرونزدگی جزئی دارد که در زمان مدفوع در اطراف مقعد به وجود خواهد آمد و سپس خود به خود به درون مقعد باز میگردد. این بواسیر نیز همراه با خونریزی میباشد.
بواسیر درجه سه: نوعی از بواسیر از که بیرونزدگی همراه با خارش دارد و بیرونزدگی به کمک دست به درون مقعد باز گرداننده میشود.
بواسیر درجه چهار: این نوع از بواسیر در واقع پیشرفتهترین نوع آن به حساب میآید، به گونهای که بیرونزدگیهای شدیدی همراه با التهاب شدید در اطراف مقعد به وجود خواهد آمد که برای بهبود نیازمند عمل جراحی میباشد.
اگر شما یا اطرافیانتان مبتلا به بیماری هموروئید شده باشند، حتما میدانید که این بیماری تا چه اندازه میتواند بر کیفیت زندگی روزانه فرد تاثیرگذار باشد، به گونهای که درد و ناراحتی زیادی را به همراه بیاورد. آشنایی با انواع این بیماری به شما خواهد کرد تا در صورت مشاهده علائم اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید. در این مقاله از وبلاگ سایت پارس بهروزان جم به بررسی چیستی هموروئید و انواع آن پرداختیم. امیدواریم که مطالب مطرح شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.